Asthenopie in Het Oog bij OptiekPedia

Asthenopie

Asthenopie is een verzamelnaam voor diverse oogklachten die het gevolg zijn van activiteiten die veel inspanning van de ogen vergen. Zo kunt u denken aan lezen, werken achter een computerscherm en handwerk. Vermoeide ogen is een veelvoorkomende klacht en kan zowel door psychische factoren als fysieke factoren veroorzaakt worden. Bij psychische klachten  gaat het voornamelijk om spanning en emotionele gebeurtenissen. Fysieke oorzaken kunnen zijn:  accommodatiezwakte, oogspierverlammingen, neiging tot scheelzien, vermoeidheid, verziendheid, bijziendheid, cilinderafwijking.

Veelal beginnen de klachten in de loop van de dag. Dat is logisch, want uw ogen hebben dan al een aardige inspanning moeten leveren. Welke verschijnselen kunt u ervaren? De meesten zullen spreken van vermoeide ogen, maar ook pijn in en rondom de ogen, vage hoofdpijn, wazig zien en het door elkaar lopen van letters zijn veelgehoorde symptomen. Wanneer u naar een specialist gaat met uw klachten zal er een refractieonderzoek worden uitgevoerd, er zal gekeken worden of uw huidige bril correct is en er wordt gekeken naar uw oogbewegingen. Afhankelijk daarvan wordt er gekeken wat de mogelijkheden zijn qua behandeling.

Zo kan het zijn dat uw brillenglazen gecorrigeerd moeten worden of u leert ontspanningsoefeningen. Als er een daadwerkelijke lichamelijke oorzaak te vinden is dan zullen deze verder onderzocht en behandeld worden.

[artikel bewerken - klik hier]

Reageer op: Asthenopie in Het Oog bij OptiekPedia

Wist u dat?