Nachtblindheid (1) in Oogaandoeningen bij OptiekPedia

Nachtblindheid (1)

Nachtblindheid 
Ik zie 's nachts slecht, ben ik dan nachtblind?

Al snel wordt de term “nachtblind” gebruikt wanneer iemand 's nachts slecht ziet (met name met autorijden), maar is dit juist?

De reden dat wij slechter zien 's nachts dan overdag heeft natuurlijk te maken met minder licht, maar ook het feit dat in het donker de pupillen groter worden waardoor je al wat onscherper ziet (denk maar aan fotografie: hoe kleiner je diafragma, hoe scherper de foto).
Daarnaast is het zo dat je in het donker met de "staafjes" ziet (en niet met de "kegeltjes"), "staafjes" liggen iets verder van het centrum af.

De volgende punten dienen gecontroleerd te worden:

  • Laat uw ogen testen, wellicht heeft u een bril nodig voor de verte, of heeft uw huidige bril niet de juiste sterkte.
  • Zijn uw brillenglazen schoon en krasvrij?
  • Zorg ervoor dat de autoruit van buiten en van binnen goed schoon is.

Indien 1 van bovenstaande punten van toepassing is, krijgt u een slecht en "uitwaaierend" beeld, waardoor (onterecht) al gauw de term “nachtblind” wordt gebruikt.

Aangezien de "staafjes" verder van het centrum afliggen, heb je 's avonds eigenlijk -0.25 tot -0.5 dpt aan extra sterkte nodig.
Indien u nachtblindheid klachten heeft, kom dan bij ons langs als het donker is, wij kunnen u dan buiten laten zien of u bij deze sterkte-aanpassing baat heeft.


Nachtblindheid is een aandoening van het netvlies van het oog (ICD-10 H53.6, E50.5). Nachtblindheid is het slecht of helemaal niet kunnen zien wanneer er weinig licht is. Dat kan 's avonds of 's nachts zijn, maar ook binnen bij zwakke verlichting. Zeer vervelend is dat iemand met nachtblindheid bij de overgang van licht naar donker altijd enige tijd nodig heeft om te kunnen kijken. Het kan tot ongeveer een uur duren voordat zien in het donker optimaal is.
Bij nachtblindheid zijn altijd beide ogen in dezelfde mate aangetast. Als er slechts één oog is aangedaan, dan is er sprake van een oogziekte, bijvoorbeeld netvliesloslating.
Een specifieke vorm van nachtblindheid is nachtbijziendheid (nachtmyopie). Daardoor hebben sommige bijzienden in het donker een sterkere bril nodig dan normaal. Het is belangrijk om vast te stellen dat iemand last heeft van nachtblindheid om ongelukken te voorkomen. Bijvoorbeeld door 's avonds geen auto meer te rijden. Want wie nachtblind is, is in het donker een gevaar op de weg. Een nachtblinde kan de zijkanten van de weg niet zien.
 

lees meer...
[artikel bewerken - klik hier]

Reageer op: Nachtblindheid (1) in Oogaandoeningen bij OptiekPedia

Wist u dat?