Tuberculose - Patiënten Verenigingen
Tuberculose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de tbc-bacterie (Mycobacterium tuberculosis).
Deze bacterie veroorzaakt in het lichaam ontstekingen. Er worden als het ware knobbeltjes van bacteriën gevormd in het lichaam (tuberculose betekent eigenlijk knobbeltjesziekte). Het kan vele jaren duren voordat iemand uiteindelijk de ziekte tuberculose ontwikkelt.
De meest voorkomende vorm van tuberculose is longtuberculose. In 2011 was er bij 57 procent van de patiënten in Nederland sprake van longtuberculose (al dan niet in combinatie met tuberculose elders in het lichaam). Behalve in de longen kan tuberculose namelijk ook voorkomen in andere delen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld in de lymfeklieren, gewrichten, botten of in de hersenen.
Tuberculose vroeger
Vroeger sprak men over de tering in plaats van over tuberculose. Artsen stonden machteloos tegenover deze ziekte die mensen langzaam weg deed teren. De kans dat de patiënt aan tuberculose zou sterven was groot. Men bedacht de meest vreemde diëten om de ziekte te bestrijden: van rauw vlees en moedermelk tot gemalen padden.
In de 19e eeuw overleden aan geen enkele ziekte zoveel mensen als aan tuberculose. Vooral in de steden waar fabrieksarbeiders in armoedige huizen dicht op elkaar woonden. Men dacht in die tijd dat de ziekte erfelijk was.
Het raadsel van de tering werd in 1882 opgelost door de Duitse arts Robert Koch (1843 – 1910). Hij ontdekte dat de tuberkelbacterie de oorzaak is van tuberculose. Hij toonde aan dat de ziekte niet erfelijk is. In 1890 ontdekte Koch ook nog de stof tuberculine. Een stof die nu nog steeds wordt gebruikt voor de tuberculinehuidtest (mantoux). Robert Koch kreeg voor zijn ontdekking de Nobelprijs.
Boeken over tuberculose
Tuberculose is een ziekte waarmee veel mensen zijn geconfronteerd. Velen hebben de ziekte zelf gehad of familieleden en vrienden kregen de ziekte.
Er zijn diverse boeken met persoonlijke ervaringen van mensen met tuberculose, zoals bv. “De Toverberg”van Thomass Mann, een boek waarin de sfeer van een luxe Zwitsers sanantorium wordt beschreven. Andere boeken zijn bv. “Drie kameraden” van Erich Maria Remarque; “Schaduw der bergen” van Anthonie Donker; “Koentje van Kattenburg” van Cor Bruyn; “Sanatorium” van Henri Knap; “Een eigen gezicht” van Eboite Groult; “Toen TB nog tering was” van H. Meins.
Lees Verder >>>>>