Droge ogen in Oogaandoeningen bij OptiekPedia

Droge ogen

Zeer veel mensen hebben te maken met oogklachten zoals brandende ogen, prikkende ogen, rode ogen, vermoeide ogen, wazig zien, jeukende ogen en slijmvorming in de ogen. Men gaat met deze klachten naar de opticien of huisarts, klachten worden aangehoord en een diagnose is in de meeste gevallen nog niet te stellen. Dit betekent dat er veelal een oogarts aan te pas moet komen die de ogen zal onderzoeken. Ondertussen zullen diverse dingen door het hoofd spoken wat de oorzaak zou kunnen zijn van dit ongemak. In de meeste gevallen zullen de klachten veroorzaakt worden door droge ogen. Een hinderlijke aandoening die dus diverse symptomen tot uiting kan brengen en daardoor veelal over het hoofd wordt gezien door uzelf.
Zelfs traanklachten kunnen een oorzaak zijn voor het hebben van droge ogen. Dat klinkt natuurlijk onlogisch, maar het rollen van tranen over de wangen heeft te maken met de kwaliteit van de traanfilm die op zo’n moment niet de juiste verhouding heeft. In tranen zitten lipiden (vet) die ervoor zorgen dat tranen niet snel zullen verdampen. U kunt zich voorstellen dat bijvoorbeeld tijdens het fietsen in de wind daardoor toch sprake is van droge ogen, ondanks dat u veel tranen produceert op zo’n moment. De traanklier krijgt een signaal van uitdroging, waardoor de ogen tijdelijk meer traanvocht aan zullen maken.
Naarmate u ouder wordt, zal de traanklier minder traanvocht produceren, een normaal verschijnsel wat droge ogen tot gevolg heeft.
De oorzaken van droge ogen zijn vaak ongecompliceerd. Hierbij kunt u denken aan het dragen van contactlenzen, te weinig knipperen door bijvoorbeeld lezen of werken achter een computerscherm of het verblijven in een ruimte met airconditioning en/of centrale verwarming.0
Daarnaast kunnen er lichamelijke oorzaken zijn die deze klacht tot uiting brengen. Hormonale veranderingen, zoals vrouwen die in de overgang zijn, zullen een effect kunnen hebben op de kwaliteit van het traanvocht. Ongevoelig hoornvlies door het dragen van contactlenzen of bepaalde oogziekten kunnen het signaal voor het produceren van traanvocht verhinderen, waardoor het traanfilm gering is. Tevens zijn er medicijnen die droge ogen als bijwerking hebben, met name anti-histaminica, beta-blokkers, diuretica, antidepressiva en anti-cholinergica.

Wat kunt u zelf zoal doen tegen droge ogen?
  • Een droge lucht zorgt ervoor dat het traanvocht sneller verdampt dan dat het wordt aangemaakt. Goede ventilatie of het gebruik van een luchtbevochtiger kan de luchtvochtigheid bevorderen.
  • Wanneer u achter een beeldscherm werkt, kunt u deze het beste wat lager zetten. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak van het oog dat aan lucht wordt blootgesteld kleiner is en op die manier verdamping van het traanvocht vermindert.
  • Knipper regelmatig met de ogen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel prima aan te leren. Onder normale omstandigheden zult u voldoende knipperen, maar wanneer u auto rijdt, leest of achter de computer werkt dan knippert u minder met de ogen en zult u dus sneller last hebben van droogheid van de ogen.
  • Als u voor uw beroep achter een beeldscherm werkt is het verstandig af en toe even op te kijken van het scherm, loop even een stukje, rek u uit of zorg voor afwisselende werkzaamheden.
  • Een kappenbril is een bril die de ogen volledig afsluit en kan erg handig zijn als u veel te maken heeft met wind, zon en/of stof. Hierbij kunt u denken aan buitensporten of bepaalde beroepen.
  • Zorg dat u genoeg water drinkt. Alcohol en koffie kunnen vocht onttrekken en zijn dus niet aan te raden. Ook het eten en/of drinken van voldoende zout is belangrijk voor een goede conditie van uw tranen.
[artikel bewerken - klik hier]

Reageer op: Droge ogen in Oogaandoeningen bij OptiekPedia

Wist u dat?