Hogeschool Utrecht - Faculteit Gezondheidszorg Opleiding Optometrie School en opleidingen in UTRECHT
Bij de opleiding Optometrie leer je het oog onderzoeken op oogziekten en afwijkingen. Je schrijft zelf een behandeling of hulpmiddelen voor, en soms verwijs je door naar de oogarts.
Starten met deze opleiding
Zoals je voor allerlei lichaamsproblemen naar de huisarts gaat, kun je voor oogproblemen naar de optometrist. Een optometrist is bevoegd om als eerstelijns oogzorgverlener te werken. ‘Eerstelijns’ betekent dat de patiënt die problemen heeft met het zien (een visueel probleem) rechtstreeks naar een optometrist kan.
Naar aanleiding van de klachten verricht je een uitgebreid oogonderzoek. Een belangrijk onderdeel daarbij is het onderzoek naar de aanwezigheid van oogziektes. Op basis van dit onderzoek kom je tot een diagnose: je stelt vast wat er aan de hand is. Je onderzoekt dus wat de ogen doen en wat ze kunnen (en wat niet). Daarna geef je advies over het beste hulpmiddel en stel je een behandelplan op.
De opleiding Optometrie van Hogeschool Utrecht is uniek in Nederland.
Instroomeisen
Havo/vwo
Je kunt met elk havo/vwo-profiel toegelaten worden tot de opleiding, met uitzondering van het havo-profiel C&M. Hierbij is Wiskunde A of B verplicht.
Aankomend studenten met Havo C&M zonder wiskunde kunnen een toelatingstoets wiskunde maken.
Gelegenheid 1: dinsdag 18 juni 14.00 – 16.00uur.
Gelegenheid 2: maandag 19 augustus 14.00 – 16.00uur.
De kosten hiervoor zijn 33 euro. Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar: toelatingsonderzoek.fg@hu.nl.
Mbo
Voor een mbo-diploma (niveau 4) gelden geen aanvullende eisen. Zie ook Optometrie Deeltijd
Toelatingstest (assessment)
Een toelatingstest is niet nodig als je wilt instromen met een van de hiervoor genoemde diploma’s. Heb je niet zo’n diploma, dan kun je schriftelijk om een toelatingstest verzoeken. Je wordt uitgenodigd voor een gesprek met de opleidingsstaf.
Op basis van de kwaliteiten en vaardigheden die je al hebt, is toelating mogelijk. Het resultaat van de aansluitingsmodule kan in de beslissing worden meegewogen (cursus exacte vakken, biologie, wis- en natuurkunde, scheikunde).
Aansluitingscursus
Kennis van de exacte vakken vergroot de kans dat je succesvol en zonder studievertraging je propedeuse haalt. Daarom biedt de HU gratis zelfstudiemateriaal aan om je kennis van wiskunde, scheikunde, natuurkunde en/of biologie bij te spijkeren. Van deze vakken kun je hier gratis cursusboekjes downloaden:
Wiskunde
Scheikunde
Natuurkunde
Biologie