Lijkt het je leuk om je bezig te houden met bloggen, interviews? KLIK HIER

Heb je iets te melden? Discussie - Vraag en Antwoord - Ervaring delen - Nieuws of een YouTube filmpje KLIK HIER

Voed jezelf gezonde ogen

Willy Wortel
 
Als ouder is het een fantastische methode om je kind gezonde voedingsstoffen binnen te laten krijgen door te zeggen dat hij zijn worteltjes op moet eten, omdat dit goed is voor de ogen. Konijnen dragen immers geen bril toch? Maar zijn wortelen ook daadwerkelijk zo gezond voor de ogen? Wel, wortelen bevatten een hoog gehalte aan beta-caroteen, een stofje dat in het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Vitamine A is onder andere nodig om bij weinig licht te kunnen zien. Het is de brandstof voor de lichtgevoelige cellen in het netvlies. Een tekort aan vitamine A kan ertoe leiden dat het nachtzicht verstoord is en speelt een rol bij een veelgezien probleem, namelijk droge ogen. Via wortelen eten wordt dus het stofje beta-caroteen omgezet in vitamine A, maar vitamine A is ook direct uit bepaalde voedingsmiddelen te halen wat de opname bevordert. Voornamelijk dierlijke producten zoals vlees, zuivelproducten, vis en eidooiers zijn rijk aan vitamine A. Als vegetariër/veganist is dit echter een struikelblok. Gelukkig kan het lichaam ook zelf vitamine A aanmaken uit carotenoïden uit plantaardige producten, zoals natuurlijk wortelen. Daarnaast kan dit ook via bloemkool, spitskool, sinaasappels, mandarijnen en bananen. Genoeg mogelijkheden dus!

Welke voedingsstoffen zijn verder nog goed voor de ogen?
Wie A zegt, moet ook B zeggen. Vitamine B2 is een stof dat de activiteit van bepaalde enzymen die de ogen beschermen verhoogt. Tevens zorgen deze enzymen ervoor dat de vorming van cataract, of, grijze staar behouden wordt. Vitamine b2 zijn aanwezig in zuivelproducten, volkorenbrood, groene groenten, biergist en amandelen.
Vitamine C is een antioxidant dat onmisbaar is voor vitale ogen. Zo weert het vrije radicale af en beschermt het de cellen. Op deze wijze kunnen sommige oogaandoeningen voorkomen worden. Vitamine C is voornamelijk te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi’s, papaja’s en blauwe bessen. Qua groenten bevatten rauwe paprika’s, tomaten en bloemkolen veel vitamine C.
Een ander antioxidant is vitamine E. Vitamine E beschermt de ogen tegen onder andere leeftijdsgebonden maculadegeneratie en cataract. Plantaardige oliën zijn rijk aan vitamine E, maar ook walnoten, amandelen, pistachenoten en pinda’s hebben een hoge waarde aan deze vitamine.
Vetten, een belangrijk middel dat we niet altijd moeten laten staan om onze buikjes strak te houden. Gezonde vetten, zoals omega 3-vetzuren zijn erg goed voor de ogen en verkrijgbaar via plantaardige oliën en vis. Voornamelijk vette vis zoals zalm, tonijn, haring en makreel bevatten veel van deze vetten.
Zink en Selium zijn een vorm van mineralen. Rood vlees, gemengde noten, soja, vis en graanproducten bevatten deze mineralen en dienen voldoende gegeten te worden. Een tekort kan er namelijk leiden tot een verminderd gezichtsvermogen.

Tot slot
De rijke cultuur waarin we momenteel leven zorgt ervoor dat we overladen worden met tal van producten die schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de ogen. Zo spelen koolhydraten een rol bij het ontwikkelen van staar en maculadegeneratie. Dit betekent echter niet dat men een koolhydraatarm dieet moet volgen, aangezien koolhydraten een belangrijke energiebron zijn voor het lichaam. Gezonde koolhydraten zijn te vinden in aardappelen, peulvruchten, volkorenbrood en zilvervliesrijst. Snoepgoed en frisdranken echter zijn ongezonde producten die veel koolhydraten bevatten en dienen met mate te worden genuttigd.
Door een gevarieerd voedingspatroon te hanteren zult u voldoende van bovenstaande voedingsstoffen binnenkrijgen om uw ogen gezond te houden!

Blog door Bibi - reacties

Reageer op: Voed jezelf gezonde ogen