Lijkt het je leuk om je bezig te houden met bloggen, interviews? KLIK HIER

Heb je iets te melden? Discussie - Vraag en Antwoord - Ervaring delen - Nieuws of een YouTube filmpje KLIK HIER

Hoeveelheid hersenschade bij MS-patiënten aantoonbaar via oogscan

Uit onderzoek is gebleken dat op scans van de ogen te zien is hoeveel hersenschade iemand met MS heeft. MS is vooralsnog een progressieve ziekte met schade aan de zenuwcellen tot gevolg. Dit heeft invloed op het lichamelijk functioneren, waarbij onder andere krachtverlies en vermoeidheid ontstaan.

Het oog bevat meer dan een miljoen zenuwcellen net zoals de hersenen. Optische coherentie tomografie (OCT) is een nieuwe techniek, waarbij een 3D-scan wordt gemaakt van de oogzenuw en van andere zenuwcellen in het netvlies.

Tijdens het onderzoek werden de ogen van 230 langdurig zieke MS-patiënten vergeleken met die van 63 gezonde vrijwilligers. Allen kregen zij een MRI-scan van het brein en een OCT-scan van het netvlies. Zo kon de mate van krimp van het netvlies en van de delen van de hersenen die betrokken zijn bij het visuele systeem worden gemeten. In de resultaten is een duidelijke verdunning van het netvlies te zien bij de MS-patiënten in vergelijking met de gezonde proefpersonen. Dit bleek een indicatie te zijn voor beschadiging in de rest van de hersenen en hing samen met het lichamelijk functioneren.

Tevens bleek dat gezonde zenuwcellen beschadigd kunnen raken doordat zij verbindingen hebben met beschadigde zenuwcellen. Op deze manier verspreidt de schade zich als een domino-effect door het centrale zenuwstelsel.

Voor MS-patiënten is het in kaart brengen van de schade aan de zenuwcellen belangrijk om zo de voortgang van de ziekte vast te stellen en om bijvoorbeeld effecten van nieuwe medicijnen te kunnen meten.


bron: Nu.nl


Nieuws door Bibi - reacties

Reageer op: Hoeveelheid hersenschade bij MS-patiënten aantoonbaar via oogscan