Lijkt het je leuk om je bezig te houden met bloggen, interviews? KLIK HIER

Heb je iets te melden? Discussie - Vraag en Antwoord - Ervaring delen - Nieuws of een YouTube filmpje KLIK HIER

Inzoomen met je contactlens.

Zwitserse onderzoekers hebben deze week een prototype getoond van een telescopische contactlens die het mogelijk maakt met je ogen in te zoomen zoals een camera.

De onderzoekers toonden de lens op het jaarlijkse congres van de AAAS in het Californische San Jose. De lenzen kunnen in de toekomst als hulpstukken gebruikt worden door mensen met een visuele beperking.

Onderzoekers van het technologie-instituut EPFL in Lausanne ontwikkelden een harde contactlens die ook een deel van het oogwit bedekt. In de lens zitten kleine, aluminium spiegels gerangschikt in een ring rond het centrum.

Als er licht doorheen gaat, dan reflecteert dit licht enkele keren via de spiegels voordat het in het oog komt. Door die reflecties lijken objecten 2,8 keer groter dan ze in werkelijkheid zijn.

Toepassing

De techniek zou uitkomst kunnen bieden voor mensen die lijden aan maculadegeneratie. Bij maculadegeneratie neemt de gezichtsscherpte af ten gevolge van het afsterven van de kegeltjes in de gele vlek van het oog. De patiënt wordt niet volledig blind, maar verliest het beeld in het centrum.

Om te kunnen wisselen tussen vergroot en normaal beeld, moeten de lenzen gedragen worden tezamen met een elektronische bril. Eén keer knipperen met één oog zorgt ervoor dat de bril wisselt naar een polarisatiefilter waardoor het licht alleen via het telescopische deel van de lenzen gaat.

Knipperen met het andere oog schakelt terug en laat het licht weer op normale wijze door de lens gaan.

Eerdere versie

Het prototype dat door de onderzoekers werd getoond, bouwt voort op een eerdere versie van de lens, waarbij de gebruiker niet kon wisselen tussen het zoombereik. Verder is de lens zuurstofdoorlatend geworden door in het dikke gedeelte van de lens kleine kanaaltjes te maken.

Met deze betere luchtdoorlatendheid willen de onderzoekers beginnen met proeven bij mensen. Tot nu toe zijn de lenzen alleen maar getest met levensgrote mechanische modelogen.

 

bron: http://www.nu.nl/gadgets/3993316/telescopische-contactlens-maakt-inzoomen-mogelijk-knipperen.html

Nieuws door Redactie Optiek.nl - reacties

Reageer op: Inzoomen met je contactlens.